Waarom is het toch zo moeilijk om als moeder je kind los te laten?

Het begint al in de babytijd bij de eerste logeerpartij. Het lijkt zo heerlijk om even alleen met je partner te zijn en lekker te kunnen uitslapen. Maar ondertussen denk je vaak aan je kind: zou die het wel naar zijn zin hebben zo zonder mij? Datzelfde geldt bij de kinderopvang of wanneer de eerste dag naar de basisschool of middelbare school aanbreekt óf als je kind naar het buitenland vertrekt voor de studie.

Loslaten is voor moeders het allermoeilijkst. Je voelt je verantwoordelijk en wilt het beste voor je kind. Maar het zorgt er ook voor dat je stress ervaart. Doe je het wel goed als moeder, is een veel voorkomende gedachte die in het hoofd van moeders maalt? Maar wat helpt dat malen?

Het is goed er de tijd voor te nemen om te onderzoeken wat voor moeder jij wilt zijn. Als je dat namelijk weet dan kun heb je een kompas waaraan je jouw beslissingen kunt toetsen. Echt jezelf zijn, mama geeft daarvoor een hele leuke, leerzame en vooral ook waardevolle workshop waar je gezellig met een vriendin naar toe kunt gaan.

Maar ja, ondertussen zit je nu nog wel met het lastige dilemma van loslaten. Hierbij 3 tips. Doe er je voordeel mee.

“Loslaten betekent niet laten vallen, maar iemand de kans geven om op eigen benen te staan”

Maak je kind zelfstandig

Je kunt niet altijd bij je kind zijn, dus leer je kind zelfstandig te zijn. Maak dat een onderdeel van je opvoeding. Praat veel met je kind en leg situaties uit. Geef je kind bepaalde vrijheid als die daaraan toe is, maar laat die beslissing niet afhangen van je eigen bezorgdheid.  Geef je kind het vertrouwen dat bij diens ontwikkeling past. En wat heel belangrijk is, sta vervolgens achter jouw beslissing, laat het los en ga er niet nog verder over doormalen. Sta achter de door jou gemaakte keuze.

Stimuleer zelfvertrouwen

Vanuit zelfvertrouwen kan je kind meer aan. Door positief te zijn tegen je kind en te benoemen wat die goed doet stimuleer je dat zelfvertrouwen. Van dingen die mis lopen kan je kind alleen maar leren, dus maak er geen punt van. Bespreek samen wat er ook anders had gekund in die situatie. Dat zal je kind helpen in een soortgelijke toekomstige situatie. Of speelt bij jou  dat je eigen zelfvertrouwen niet heel hoog is? Dat werkt door in de opvoeding. In dat geval is het voor jezelf en je kind een cadeau aan je zelfvertrouwen te gaan werken. Want als jij zelfvertrouwen hebt neem je bewuster keuzes en ben jij een krachtiger mama.

Laat je kind zijn eigen fouten maken

Iedereen leert van zijn fouten dus gun je kind dat ook. Je bent er uiteraard wel als vangnet en toont je onvoorwaardelijke liefde. Op die manier zal je kind het aandurven nieuwe stappen te zetten. Jijzelf kon ook niet in 1 dag lopen. Je bent gevallen en weer opgestaan en daar heb je van geleerd. Natuurlijk  bescherm jij je kind voor gevaarlijke situaties, maar gun je kind ook het vallen in diens ontwikkeling. Vaak vinden moeders dat lastig omdat zij zich verantwoordelijk voelen voor de pijn  van  hun kind. Hoe ver gaat jouw verantwoordelijkheidsgevoel? En beperkt die de ontwikkeling van jouw kind?

Loslaten en bemerken dat je kind meer kan dan je dacht geeft jouzelf meer rust en ruimte en dat is wat je wilt. Je kind groeit van vertrouwen, gun je kind dat.

En moeders, laten we gewoon lekker genieten van de stappen die onze kinderen in het leven zetten. Het blijven toch wondertjes en daar springt ons moederhart van open.

Facebook
%d bloggers liken dit: